PAVILION BERTAGNE

One of the skills that is coming to the fore in restaurant design is the ability to achieve a balance between functionality and visual appeal so as to ensure projects with a unique, distinctive personality. A restaurant goes further than the concept of a gastronomic experience. It is also a sensory one, and an opportunity for people to meet up and enjoy themselves.

With this as its premise, architects’ studio “WW +” came up with a design project for “Pavillon Bertrange ”, a restaurant in Bertrange (Luxembourg), as part of the city centre’s conversion into a meeting point and leisure area.

An XLight ventilated façade system & glass façade

The aim of the façade, with its big straight-lined design, was to contribute to the building’s energy efficiency, while also guaranteeing the functionality of any materials exposed to the elements and a ground-breaking distinctive finish able to lend the project an exclusive appeal. The restaurant’s luminous interiors have been designed to echo the minimalism of its façade for greater coherence between its indoor and outdoor areas.

The minimalist architecture stands out particularly for the combined large tiled ventilated façade and contrasting glass sections that overlook the park surrounding the whole building.

A design with sophisticated yet functional materials

EMOTION Dark XLight slimline porcelain sheets, in a large 100x300cm format, were used as the star feature of the ventilated façade. A sophisticated decorative relief pattern in vibrant black adds a texture inspired by metal-effect 3D paper. This choice of material stands out for its low weight, almost nil water absorption rate, and high resistance to atmospheric conditions.

Eco-efficient architecture

A project based on the application of eco-efficient construction criteria, the insulation provided by the tiled façade ensures better energy efficiency while the glass sections take advantage of the outdoor sunlight.

Aplicación:

Fachada ventilada

 

Materiales:

XLight Emotion Dark  100×300 cm

Promotor:

Pavilion Bertagne

Ubicación:

Bertrange, Luxemburgo

Realización

2015

Arquitectura:

WW +

Sistema constructivo:

R-Tech

Fotografía:

101studios

Date

March 9, 2016

Category

FAÇADES, RESTAURANTS